Enerji verimliliği proje destekleri

Bakan Yıldız: ''(Enerji Verimliliği) 1 Milyon Liralık Projeye 300 Bin Lira Civarında Hibe Vereceğiz'' [27/09/2012]
Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği ile ilgili projelere hibe desteklerini artırmaya karar verdiklerini belirterek, ''1 milyon liralık projeye 300 bin lira civarında hibe vereceğiz'' dedi.
BakanYıldız, Türkiye büyüdükçe enerji tüketiminin de büyüdüğünü söyledi. 2035 yılına kadar enerji tüketiminde dünyanın yüzde 40 büyüyeceğinin tahmin edildiğini, Türkiye'nin ise önümüzdeki 11 yıl içerisinde enerjide yüzde 100'lük bir büyüme öngördüğünü anlatan Yıldız, ''O zaman bizim hem enerji kaynaklarını artırmamız hem çeşitlendirmemiz hem de enerji verimliliği ile alakalı çalışmaları sürdürmemiz lazım'' dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda kat etmesi gereken çok yol bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bir nükleer güç santralından elde edilecek güç ve o yatırıma denk gelecek para kadar tasarruf imkanı bulunduğunu söyledi. Yıldız, ''Bu da yaklaşık 23 milyar dolara denk geliyor. Bu rakam çok ciddi bir rakam. Sanayicilerden konutlara ve taşımacılığa kadar her birimizin yapacak çok şeyi var'' diye konuştu.
Türkiye'nin enerji tasarrufu konusunda istenilen seviyede olmadığını ve topluma tasarruf kültürünün mutlaka yerleştirilmesi gerektiğini anlatan Enerji Bakanı, enerji tasarrufuyla ilgili projelerin kendini 1,5 yılda bile amorti ettiğine işaret ederek, ''Sanayinin hangi sektöründe olursa olsun bizim bu tasarrufu mutlaka yapmamız lazım'' dedi.
Enerji verimliliği ile ilgili projelere hibe desteklerini artırmaya karar verdiklerini de açıklayan Yıldız, 1 milyon liralık projeye 300 bin lira civarında hibe yoluyla destek verileceğini bildirdi. Yıldız, ''Şu anda 5 milyon lira üzerinden çalışıyoruz. Ekim ayı içerisinde müracaatlarınızı yapabilirsiniz. Her 1 milyon liralık projeye 300 bin lira civarında hibe vereceğiz. Tek şartı, yapılan yatırım kendini 5 yılda amorti etmek zorunda'' diye konuştu.

-ABD ENERJİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI LOCKWOOD-
Toplantıda konuşma yapan ABD Enerji Bakanlığı Politika ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrea Lockwood ise ülkesindeki enerji verimliliği uygulamaları, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması için yürütülen çalışmalar ve hedefler hakkında bilgi verdi.
Lockwood, ABD'de hedeflerinin 2025 yılı itibariyle petrol ithalatını üçte bir oranında azaltmak, 2015 yılı itibariyle 1 milyon elektrikli aracı trafiğe sokmak, ikamet amaçlı olmayan binaların enerji verimliliğini 2020 itibariyle yüzde 20 artırmak, elektrik enerjisinin yüzde 80'ini 2035 yılı itibariyle temiz enerji kaynaklarından elde etmek ve sera gazı salınım oranını 2020 itibariyle yüzde 17'ye düşürmek olduğunu söyledi.
ABD'de enerji verimliliği alanında 2009 yılından bu yana atılan adımlar sayesinde 2030 yılına kadar 300 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağını tahmin ettiklerini kaydeden Lockwood, ABD'nin yabancı petrole 2005 yılında yüzde 60 olan olan bağımlılığının 2011'de yüzde 45'e düştüğünü belirtti.
Lockwood, Türk hükümetinin enerji verimliliğini destekleyen çalışmalarını takip ettiklerini ifade ederek, ''Türk hükümetini bu vizyonundan dolayı tebrik ediyoruz'' dedi. Lockwood, ABD Enerji Bakanlığı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortaklaşa ''Sıfıra Yakın Bölge'' projesinde çalışmaya karar vermelerinin nedeninin de hükümetin bu vizyonu olduğunu kaydetti.
Proje kapsamında Türkiye'deki 271 organize sanayi bölgesini oluşturan 52 bin şirketin yüzde 10'unun enerji verimliliği uygulamalarını benimsemesi halinde Türkiye'nin yılda 1,6 milyar dolar tasarruf edeceğini ifade eden Lockwood, Türkiye'nin doğalgaz ithalatını yüzde 6 oranında azaltabileceğini söyledi.
Lockwood, ''Türkiye'de son derece büyük bir ekonomik büyüme yaşandı. Bu büyüme ile birlikte Türk halkı daha yüksek hayat standartlarına ve daha fazla refaha kavuştu. Enerjiye olan talep de arttı ve ithal edilen petrol ve doğalgaz ihtiyacı büyüdü. Pahalı yakıt ithalatı Türk ekonomisi üzerinde bir yük oluşturuyor. Başbakan Yardımcısı sayın Ali Babacan 'dünya petrol fiyatlarında görülen her 10 dolarlık artış için Türkiye'de enflasyon oranının binde 5 arttığını ve ülkenin cari açığının 4 milyar dolar büyüdüğünü' belirtmişti. Bu nedenle yüksek büyüme oranı korunurken, enerji talebi artış hızını dengelemek veya azaltmak zorunludur'' diye konuştu.

-OSBÜK BAŞKANI ÖZDEBİR-
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir de toplantıda yaptığı konuşmada, insanoğlunun ateşi kullanmaya başlamasından itibaren enerjinin hayatını ne kadar kolaylaştırdığını keşfettiğini söyledi. Bugün enerjiyi çok kullanmanın bir gelişmişlik ve aynı zamanda dünyanın ne kadar kirletildiğinin göstergesi olduğunu kaydeden Özdebir, bunun için ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmeye başladığını ifade etti.
Aynı düzeyde katma değer üretmek için bugün Türkiye'nin gelişmiş ülkelerden neredeyse 4 kat fazla enerji kullandığını kaydeden Özdebir, ''Demek ki bizim ülke olarak enerji verimliliği konusunda gidecek çok yolumuz var'' dedi.
Özdebir, Türk sanayisinin enerjide yüzde 40'lara kadar tasarrufa gidebilmesinin mümkün olduğunu belirterek, ''Sanayi olarak kullandığımız enerjiden maksimum verimi elde etmemiz, onun için de bu tasarruf imkanlarını sonuna kadar değerlendirmemiz lazım'' diye konuştu.

-SIFIRA YAKIN BÖLGE PROJESİ-
ABD Enerji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda, OSBÜK ile işbirliği yapılarak yürütülen projede katılımcılara, artan endüstriyel enerji verimliliğinden faydalanması muhtemel şirketlere yönelik kriterler, enerji tüketiminde etkisi olan proses ve ekipman türleri, etüt, proje ve danışmanlık hizmetleri sunan şirketlerin ve enerji uzmanlarının etkili bir şekilde kullanımı, ortak üretim fırsatlarının tanımlanması ve maliyetleri düşürmek için doğal aydınlatma, akıllı şebekeler ve yeni enerji üretim teknolojilerinin kullanımı hakkında bilgiler verilecek.
Eğitime katılan sanayi bölgesi ve işletme temsilcileri, enerji verimliliği uzmanları, enerji verimliliği alanında yenilikçi ekipman ve malzeme sağlayıcıları, enerji verimliliği hizmetlerini sunan şirket yetkilileri ve enerji verimliliği projelerini finanse eden kredi kurumları temsilcileri ile görüşme fırsatı da bulacak.
Toplantıda, ''Sıfıra Yakın Bölgesi'' projesinin daha temiz ve enerji verimli bir ekonomiye geçiş çalışmalarını tamamlayıcı nitelikte olduğu, söz konusu projenin Türkiye'deki bütün sanayi bölgelerinde uygulanması halinde 17 milyar kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu elde edilebileceği belirtildi.

Yorumlar

  1. verdiğiniz bilgiler çok değerli payalaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder