Çin güneş enerjisinde 2014 yılı hedeflerini yükseltmeyi planlıyor

Çin Ulusal Enerji İdaresi’nin, ülke yönetiminin 2014 yılı için belirlediği, yeni güneş elektriği kurulu gücü hedefinin yükseltilmesine yönelik bir plan önerdiği bildirildi.
Çin resmi haber ajansı Xinhua’nın haberine göre idare daha önce 10 GW olarak belirlenen hedefin 12 GW’a yükseltilmesini öneren planı yerel yönetimler ile görüşmeye başladı.
Ajansın haberinde kararın gerekçesi olarak ise fotovoltaik panel üreticilerinin gittikçe gerileyen ihracatları gösterildi.
Habere göre 2014 yılı için 12 GW’lık kurulu güç artışı öngören planda, kurulumların 8 GW’lık bölümünün konut ve binaların çatılarında kurulacak güneş elektriği sistemleri, 4 GW’lık bölümünü ise büyük ölçekli güneş elektriği santrali yatırımları sayesinde gerçekleşmesi hedefleniyor.
Bununla birlikte Çin’in elektrik şebekesine bağlı ilk çatı tipi güneş elektriği sistemi 2013’ün Ocak ayında devreye alınmıştı. Sistem 2 kW’lık kurulu güce sahip idi.
Çin'in 2011 ila 2015 arasındaki dönemi kapsayan beş yıllık kalkınma planının ilk halinde ülke yönetimi 2015 yılı için güneş elektriğinde 5 GW’lık kurulu güç hedeflemişti. Çin yönetimi bu hedefi 2011 ve 2012 yıllarında sırası ile 10 GW, 15 GW ve 21 GW’a çıkarmıştı.
ABD’nin ardından Avrupa Birliği’nin de Çinli panel üreticilerine anti-damping vergileri getirmesinin ardından ise, yerli güneş paneli sektörünü desteklemek amacı ile bu hedef son olarak 35 GW’a yükseltilmişti.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Xiaoqiang katıldığı 2013 Davos Yaz toplantılarında Çin yönetiminin, yerli güneş paneli sektöründeki aşırı kapasite sorununun üstesinden gelmek için iç pazarı büyütmeye yönelik önemli kararlar aldığını söylemişti. Zhang bu önlemler sayesinde 2013 yılında ülkenin fotovoltaik pazarının büyüklüğünün 10 GW’ı geçeceğini iddia etmişti.
Çin'in resmi verilerine göre 31 Aralık 2012 itibari ile ülkenin kurulu güneş elektriği gücü 6.5 GW seviyesinde bulunuyor.
Çin Yenilenebilir Enerji Birliği verilerine göre ise halihazırda ülkedeki her iki şehirden birinde güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren bir fabrika bulunuyor.


http://www.yesilekonomi.com/yenilenebilir-enerji/cin-gunes-enerjisinde-2014-yili-hedeflerini-yukseltmeyi-planliyor

Yorumlar